sâmbătă, 17 martie 2012

Your arsenal:On the ropes maneuvers:


Pe langa toate noile elemente de fundal care au inceput sa acapareze wrestling'ul iar ringul si meciurile propiu-zise sunt aproape inexistente,inca mai exista acele manevre spectaculoase pentru care wrestleri s-au antrenat o viata,acele manevre in fata carora ramanem muti de uimire la fiecare meci si cum un meci bun trebuie sa fie unul spectaculos(ei zic asta,nu eu),manevrele de pe corzi nu pot sa lipseasca.
Acel moment in care wrestlerul se ur
ca pe coarda superioara si tu stai cu sufletul la gura pentru a vedea ce urmeaza si daca va reusi sa faca asta,momente ca acela de la WM 26 cand Moonsault'ul lui Shawn Michaels mi-a taiat pur si simplu respiratia,momente in care te intrebi cum de mai respira.
Si pentru a fi sigura ca nu ratam nici unul din aceste momente,am pregatit o lista cu cele mai utilizate si cunoscute manevre efectuate de pe corzi din istoria wrestling'ului(nu voi mai mentionat si "extensiile" lor,ma rezum la cele originale).

Diving Bulldog:

Aceasta manevra se efectueaza in mod normal cand ambii concurenti se afla pe coarda superioara,dar poate avea loc si cand unul dintre oponenti se afla in ring.
Din pozitie de sezut,unul din cei doi oponenti aplica pe celalalt un headlock sau un face lock si il arunca in ring.Menevra clasica este urmata de o aruncare si are loc cu ambii wrestleri pe corzi,dar s-au vazut cazuri in care unul din cei 2 se afla in ring iar celalalt intra in headlock direct de pe coarda superioara.A devenit peste ani una din manevrele de baza ale wrestlerilor precum Rey Mysterio.



Diving headbutt:

O manevra pe cat de simpla si de des folosita pe atat de "ucigatoare".De pe coarda superioara a ringului(cusca sau scara)oponentul sare peste cel din ring,impactul avand loc oriunde pe corpul acestuia(de cele mai multe ori in zona capului).Nu este una dintre cele mai complexe manevre de pe corzi din istorie dar este cu siguranta una de baza in arsenalul oricarui wrestler profesionist,de asemenea o menevra care ii poate afecta pe ambii oponenti,cativa centimetrii devenind fatali.
Harley Race a fost inventatorul "accidental" al acesteia,mai tarziu fiind preluata de Dynamite Kid.Ulterior s-a descoperit ca aceasta este una dintre cele mai periculoase din wrestling pentru a ar putea cauza porbleme la coloana sau chiar la creier.De asemenea unul din cei care a inovat-o si a transformat-o in manevra de baza a fost Chris Benoit(sa fi avand asta legatura cu povestea sa tragica?).



Diving Hurrincarana:

Des folosita in circuitele independente este cu siguranta una dintre cele mai frumoase manevre vazute vreodata fenii wrestling'ului(cel putin in viziunea mea).Una din manevrele de baza din Lucha Libre este des folosita de nume ca Rey Mysterio(care o foloseste de obicei in combinatie letala cu 619) sau de Lita,care a denumit-o Litacanrana.
Unul din adversari se afla pe coarda superioara de unde sare prinzandu-se cu picioarele de gatul adversarului pe care dupa care se rasuceste si il arunca.



Diving Leg Drop:

De asemenea cunoscuta drept guillotine,este,de asemenea o manevra destul de simpla si mai deloc spectaculoasa dar pe atat de eficienta.De pe apron,unul din adversari sare pe gatul sau fata celuilalt cu picioarele.
Manevra era des folosita de Matt si Jeff Hardy.
Aceasta poate cauza grave probleme de respiratie sau lesin(dupa cum s-a intamplat in circuitele independete acum cativa ani).




Diving Crossbody:

De asemenea o manevra de baza in arsenalul oricarui "zburator".Confundata desori cu un frog splash(mai ales de catre comentatorii romani),diving crossbody consta in aruncarea unuia din oponenti de pe apron(de cele maimulte ori) si aterizand cu corpul pe pieptul adversarului pentru a ramane in pozitie de pinfall.Aceasta poate cauza grave probleme de respiratie cat si la nivelul coloanei,impactul dar si greutatea adversarului fiind nimicitoare.



Diving Elbow Drop:

Cand e executata de Shawn Michaels devine manevra perfecta,cea mai spectaculoasa,iar cand un blitz apare imediat dupa el in saritura iar aceasta imagine mai este si imortlaizata devine epica.
Wrestlerul se afla pe apron,de unde sare pentru a ateriza cu cotul in gatul/pieptul/capul adversarului pentru pinfall.
Aceasta a devenit deja manevra semnatura pentru atleti ca HBK,dar este des folosita si de wrestleri ca John Cena.



Diving Knee Drop:

O manevra destul de putin utilizata in circuitele independete din cauza careia pot aparea diferite complicatii atat la cel care o executa cat si la cel pe care este executata.Unul din cei 2oponenti de afla pe apron(sau pe coarda superioara) iar de acolo sare pentru a ateriza ce genunchii(ambii sau doar unul)pe gatul/capul/spatele/pieptul adevrsarului.Daca acesta de afla cu fata in sus pin'ul este foarte simplu de facut.



Diving Stomp:

Aceasta este cu siguranta una dintre cele mai brutale manevre de pe corzi(daca ar ajunge Big Show pe coarda superioara si ii vine vreo idee mai nebuneasca am ramane naibii fara ring).Unul din cei 2 wrestleri se afla pe coarda superioara/apron de unde sare pentru a ateriza in pozitie verticala pe pieptul(de cele mai multe ori)al oponentului.Acesta poate ateriza pe ambele picioare sau pe unul singur.



Dragonrana:

Una dintre cele mai frumoase manevre vazute vreodata,odata ce vezi aceasta manevra realizezi de cat antrenament ai nevoie pentru a fi "wrestler" in adevaratul sens al cuvantului.Manevra a fost inventata de Dragon Kid si este un adevarat regal de manevre in care se regasesc un front flip si o hurrincanrana.
Unul din cei 2 oponenti se afla pe apron,face un front flip pe adversar(se prinde cu genunchii de gatul lui) si se intoarce in aceeasi manevra(hurrincarana),in final ajunge in pozitie de parter pentru a putea fi executat pin'ul.



Flying Clothesline:

Unul din cei 2 oponenti se afla pe coarda superioara si pleaca in pozitie de clothesline,daca isi pune mana dupa capul adevrsarului aceasta se transforma in flying lariat.
Aceasta menevra,una de baza de altfel se gaseste in arsenalul multor wrestleri,atat zburatori cat si cei care obisnuiesc sa lupte la podea sau in corzi.



Flying Neckbreaker:

Wrestlerul care ataca sare(de obicei) de pe a doua coarda,il prinde de gat pe oponent si il pune pa podea cu un neckbreaker.
Se mai intampla si ca cel care ataca sa faca un somersault,iar in timpul sariturii aceasta prinde capul oponentului si se termina intr-un failling neckbreaker.




Frankensteiner:

Manevra a fost consacrata de Scott Steiner.Aceasta conta intr-o hurricanrana efectuata de pe apron,unde cei doi adversari de afla fata in fata.Unul din ei sta in pozitie de sezut pe apron iar celalalt in piicioare,pe coarda a doua in fata lui.Cel care se afla in picioare face un back flip pe oponent,acesta facand "fortat" un somersault,timp in care isi defsace picioarele.In final ajunge,prin aruncare,impactul fiind unul mai mult decat puternic pe spate.





Kenton Bomb:

O manevra ampla efectuata de pe apron de unde unul din cei 2 oponenti sare cu mainile si picioarele desfacute(saritura leului(in lungime) in limbaj neprofesionist) si efectueaza un back splash.
Wrestlerul care efectueaza manevra aterizeaza cu omoplatii pe abdomenul adversarului.




Frog Splash:

Una dintre cele mai dragi manevre,mereu cand vad un frog splash bine executat ma gandesc la Eddie Guerrero.
Inovata si consacrata de acesta,manevra consta in saritura unuia din oponenti de pe pron pe pieptul celui aflat in ring.Pentru a imita saritura unei broaste,cel care o efectueaza isi strange genunchii la piept pentru un avant mai mare(aceasta se face de obicei cand adversarul e ceva mai departe de apron).
Manevra a fost preluata si de Rob Van Dam care a redenumit-o Five-Star Frig Slpash si o efectueaza aproximativ lafel pana la momentul aterizarii,unde o transforma intr-un splash.
Manevra a fost de asemenea efectuata o buna bucata de timp de catre Vickie Guerrero ca o amintire pentru sotul ei.



Plancha:

Venita din Lucha Libre dupa bine-cunoscuta Pescado,Pancha a fost acceptata de catre americani ca termen pentru orice saritura din interiorul ringului in afara acestuia,adversarul fiind lovit in piept.
De exemplu daca un Shooting Star Press este efectuat in afara ring'ului de cele mai multe ori comentatorii o vor numii "Shooting Star Press Plancha".
In definitiv manevra clasica,aruncarea peste corzi cu genunchii strasi la piept a wrestlerului aflat in ring peste cel din afara(de obicie ce fectueaza si pe 2 oponenti intr-un Triple Threat sau Handicap Match)a fost redenumita de catre americani slingshoot crossbody,plancha ramanand termenul standard pentru atacurile din ring,peste corzi si in pieptul adevarsarului.
Unul din wrestlerii ultimei generatii care inca mai foloseste aceasta manevra foarte des este Kofi Kingston.



Suicide Dive/Over the Ropes Suicide Dive:

Una dintre cele mai "bine denumite" manevre din arsenalul wrestlerilor care obisnuiesc sa aiba meciuri spectaculoase este cu siguranta suicide dive si over the ropes suicide dive.executata printre sau peste coriz,pentru a face suicide dive ai nevoie deo precizie extraordinara si,bine inteles ani de antrenament.
Wrestlerul din ring se arunca peste cel din afara printre coarda superioara si a doua pentru a veni cu gatul/umarul chiar si capul(daca esti Chris Benoit sau Undertaker)in pieptul adversarului(suicide dive),iar over the ropes suicide dive consta in aceasi manevra,doar ca peste coarda superioara,pentru asta iti trebuie o saritura mai inalta si un avans mai mare.



Shooting Star Press:

Cea mai spectaculoasa menavra din ultimul deceniu,aceasta consta intr-o rotatie de 360 sau 180 de grade in aer.
Inventata si utilizata pentru prima data de Jushin "Thunder" Light aceasta consta intr-un back flip in aer aterizand in pozitie de Splash pe adversar.
In ultima vreme aceasta este manevra semnatura pentru Evan Bourne.



Moonsault:

Momentul de la WM 26 care a tinut pe toata lumea cu sufletul la gura si emotiile gata sa dea peste a fost cu siguranta meciul dintre Undertkaer si Shawn Michaels in urma caruia acesta urma sa-si ia larevedere.Dar momentul de baza al acestui meci a fost cu siguranta Moonsault'ul facut pe Taker care se afla pe masa comentatorilor,Michaels pornind manevra de pe apron.
The Great Muta este cel ce a ai inventat aceasta superba manevra.Pe cat de frumoasa pe atata de simpla,un Moonsault consta intr-un back flip splash.
Aceasta difera insa de la context si persoana avand mai multe diviziuni in care este impartita:Rounding Moonsault,Double Moonsault,Pringboard Moonsault,Standing Moonsault etc...



Old School:

Nu este neaparat o manevra executata de pe corzi,nu consta intr-o saritura peste adversarul aflat in ring ci incepe in ring si continua pe corzi.
A devenit peste ani una din manevrele de baza ale lui Undertaker si nu vezi in fiecare si un colos ca fenomenul mergand pe coarda superioara.
Aceasta isi prinde de mana adversarul,se urca pe coarda superioara,ii intoarce bratul si se arunca in ring luxandu-i acestuia bratul.



Sunset flip:

Eefectuata de obicei dupa o manevra neresuista de pe corzi,Sunset Flip'ul consta in prinderea adversrului de la spate si rotirea sa in pozitie de pinfall.
S-au vazut cazuri cand au avut loc 3 sunset filp'uri unul dupa altul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu